Snelle levering
Grote voorraad
Voordelige prijzen
Gratis advies
Snelle levering
Grote voorraad
Voordelige prijzen
Gratis advies

Geen producten in de winkelwagen.

Kunststof kozijnen monteren: zo werkt het

Kunststof kozijnen zijn populair: steeds vaker kiezen mensen die hun kozijnen vervangen, voor de kunststof variant. Kiest u voor deze kozijnen, dan kunt u deze kunststof kozijnen zelf monteren als u wilt. We leggen u in dit artikel graag de basics uit.

Waarom kiezen voor kunststof kozijnen?

Allereerst: waarom zijn kunststof kozijnen eigenlijk een slimme keuze? Een kunststof kozijn heeft veel voordelen ten opzichte van een houten kozijn:

 • Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm
 • U kiest voor een hoge isolatiewaarde en dus een merkbaar positief effect op uw stookkosten en klimaatcontrole
 • Kunststof kozijnen werken geluidsisolerend
 • Waar u houten kozijnen regelmatig moet schilderen, is dat met kunststof niet nodig

Kunststof kozijnen monteren: volg deze handleiding kunststof kozijn plaatsen

Wij leggen u hier uit hoe u een kunststof kozijn plaatst met een stomp kozijnen. Het is ook mogelijk om kozijnen stomp te monteren, stomp kozijn of ook wel hetzelfde als stelkozijn is de methode die veel toegepast wordt.

In deze beschrijving leggen we stap voor stap uit hoe kunststof kozijnen monteren in zijn werk gaat. We beginnen bij het begin: het verwijderen van het oude, houten kozijn.

 1. Verwijder de glaslatten van het oude houten kozijn, zodat u het glas en gemakkelijk uit kunt halen.
 2. Zaag een klein stuk hout uit het midden van de rechterkant van het kozijn, uit de hele diepte van het kozijn. Als u dit stukje kozijn verwijderd hebt (gebruik eventueel een koevoet of een hamer en beitel), kunt u met een koevoet het stuk kozijn erboven en het stuk eronder makkelijk verwijderen. Herhaal dit voor de bovenkant en linkerkant van het kozijn. Verwijder als laatst de onderdorpel van het oude kozijn.
  Let op: het kan zijn dat het kozijn gemakkelijker en netter loskomt als u eerst met een stanleymes voorzichtig de kitafwerking verwijdert waarmee het kozijn aan de binnenzijde, dus in de woning, is afgewerkt.
 3. Sla met beleid de ankers plat die nu uit de muur steken en maak het kozijngat schoon door eventuele cementresten te verwijderen.
 4. Nu is het tijd voor het stelkozijn. Meet hoe groot het stelkozijn moet zijn om in het gat te passen en zaag de vier latten op maat. Bevestig EPDM-stroken op de losse latten van het stelkozijn met nietjes. Doe dit zo dat de EPDM straks om de smalle kant van het hout
  gevouwen zit die richting de buitenkant van de woning steekt. Bevestig vervolgens het stelkozijn in het raamgat.
 5. Verwijder het bewegende deel van het kozijn (het raam) of het glas (als het raam niet open kan) en boor het kozijn voor.
 6. Plak comprimeerband of zwelband rondom het kozijnprofiel. Dit band zet na de plaatsing van het kozijn uit en zorgt ervoor dat het kozijn wind- en waterdicht is.
 7. Plaats het kozijn van buitenaf in het stelkozijn en controleer of het of alle plekken mooi recht zit en of het comprimeerband netjes tussen het kozijn en het stelkozijn in zit.
 8. Nu is het handig om eerst een stuk of 4 normale schroeven te gebruiken om het kozijn tijdelijk enigszins vast te zetten. Vervolgens gebruik je stelblokjes of vulblokjes tussen het kozijn en het stelkozijn totdat je het kozijn waterpas hebt hangen. Nu kun je het kozijn vastmaken met kozijnschroeven. De 4 normale schroeven kun je nu verwijderen en vervangen door kozijnschroeven.
 9. Plaats de ruit of het bewegende raam terug in het kozijn. Een glaslat dient u eerst aan de twee uiterste zijden vast te maken. Vervolgens werkt u vanuit beide buitenkanten gelijkmatig naar binnen toe om de glaslat vast te maken.
 10. Gebruik purschuim om de ruimte tussen het kozijn en het stelkozijn/ stompkozijn aan de binnenkant van de woning te isoleren, ook biedt purschuim extra stevigheid wanneer het gehard is.
 11. Ten slotte stelt u eventueel uw draai/kiepraam of deur. Dit kunt u eenvoudig via het scharnier doen met een inbussleutel.

Zelf een kunststof kozijn plaatsen: Let hierop!

U ziet: zelf een kunststof kozijn plaatsen is prima mogelijk. Neem de tijd om het kozijn te plaatsen en kies ervoor om het samen te doen, zodat u het tilwerk en stelwerk samen kunt doen. Dit maakt de klus gemakkelijker én twee paar ogen zien meer dan één.

Nog wat tips die van pas kunnen komen bij kunststof kozijnen monteren:

 1. Controleer altijd of comprimeerband of zwelband goed tussen het kozijn en het stelkozijn zit. Dit band zorgt ervoor dat uw kozijn straks water- en winddicht geplaatst is en is dus van groot belang voor het slagen van de plaatsing van uw kunststof kozijnen.
 2. Neem de tijd om uw kozijnen bij montage goed waterpas op te stellen. Het gebruik van tijdelijke, normale schroeven om het kozijn vast te maken, geeft u de tijd om op uw gemak het kozijn met behulp van stelblokjes waterpas te stellen.
 3. Na het plaatsen van uw kunststof kozijn kunt u het kozijn op verschillende manieren afwerken. U kunt hiervoor gebruikmaken van stucwerk, maar u kunt bij DHK Kozijnen ook kunststof afwerklatten bestellen om uw kozijn direct na het plaatsen netjes mee af te werken.