Snelle levering
Grote voorraad
Voordelige prijzen
Gratis advies
Snelle levering
Grote voorraad
Voordelige prijzen
Gratis advies

Geen producten in de winkelwagen.

Kozijnen inmeten

Het begint bij inmeten

De eerste stap voor de vervanging van je kunststof kozijnen is het inmeten. Het is heel erg belangrijk dat je tijdens het meten nauwkeurig te werk gaat. Meet liever 1 keer te veel dan 1 keer te weinig. Een te groot kozijn zal niet passen, een te klein kozijn zal niet mooi te bevestigen zijn. Een goed  begin is het halve werk. Laat je iemand anders de kozijnen plaatsen? Zorg er dan voor dat deze persoon of dit bedrijf de metingen doet. Zo heb je altijd 1 aanspreekpunt.

De eerste stap: zo begin je.

Bij het inmeten ga je altijd uit van de buitenwerkse maten. Dit zijn de afmetingen van muur tot muur (buitenmuur). Kunststof kozijnen meet je op 3 verschillende punten zowel in de breedte als in de hoogte. Meet je een verschil? Ga dan altijd uit van de kleinste afmeting. Onderstaand een afbeelding ter illustratie om de juiste metingen uit te voeren.  

Inmeten zonder stelkozijn

Bij de montage zonder stelkozijn wordt het kozijn direct gemonteerd op de spouwlat of de buitenmuur. In dit geval adviseren wij 10mm speling in zowel de breedte als de hoogte aan te houden. Voorbeeld: als je tussen de muur 1056x1876 meet dan adviseren wij om hier 1046x1866 van te maken. In het geval van een raamdorpel adviseren wij om in de hoogte 20mm speling aan te houden. 

Inmeten mét stelkozijn

Bij de montage met stelkozijn dient er een aanslag toegepast te worden bij de kozijnen. In dit geval is er een binnenwerkse afmeting (zonder aanslag) en een buitenwerkse afmeting (met aanslag). De aanslag komt over het stelkozijn heen te vallen. Ook in deze situatie adviseren wij om speling aan te houden (hetzelfde als bij kozijnen die gemonteerd worden zonder stelkozijn). De aanslag is een extra lip rondom het profiel, dit valt over het stelkozijn. 

Speling

Speling is erg belangrijk om toe te passen om de juiste productie afmeting te bepalen. Kunststof is een werkend materiaal, hierdoor is er altijd speling nodig. Wij adviseren om de speling altijd op te vullen met comprimerende band. De band zet uit en vult de ruimte op. Comprimerende band zorgt er ook voor dat de afdichting wind- en waterdicht is. De afmetingen welke je gebruikt om de bestelling te plaatsen is altijd de exacte afmeting van het kozijn met aftrek van de speling. 

Tips voor kunststof kozijnen inmeten

  • Meet altijd op 3 punten, zowel in de breedte als de hoogte
  • Pas een speling van 10mm toe in zowel de breedte als de hoogte. Pas 20mm speling toe in de hoogte indien er een raamdorpel aanwezig is
  • Zorg ervoor dat de persoon of partij die de kozijnen monteert ook inmeet
  • Gebruik ouderwets een rolmaat. Wij adviseren geen laser te gebruiken, deze kunnen onnauwkeurig zijn

Kom je er toch niet uit?

Uiteraard helpen wij je graag verder. We zijn telefonisch bereikbaar op 043 7200819,
Whatsapp ons op 06 28470523 of mail ons op [email protected]