043 720 0819
  • Maatwerk tegen een eerlijke prijs
  • Direct uit voorraad leverbaar
  • Persoonlijke service
Maatwerk tegen een eerlijke prijs
Direct uit voorraad leverbaar
Persoonlijke service

Kunststof Kozijnen inmeten. Hoe doe je dat?

De eerste stap voor de vervanging van uw kozijnen is de kunststof kozijnen inmeten. De gezegde twee keer meten en een keer zagen is ook van belang bij het kopen en plaatsen van kunststof kozijnen. Een te groot kozijn zal immers niet passen en een klein kozijn zal moeilijk te bevestigen zijn. Tevens zal de afwerking hier van niet mooi zijn. Een goed begin is het halve werk. Ga daarom bij het inmeten van uw kunststof kozijnen secuur te werk. Gaat iemand anders de kozijnen plaatsen? Laat deze persoon of dat bedrijf dan ook de kozijnen inmeten.

Kunststof Kozijnen inmeten

Belangrijk bij het inmeten van kunststof kozijnen zijn de buitenwerkse maten. Dit is de maat tussen de buitenmuren. Kunststof kozijnen inmeten doe je op 3 verschillende punten in de breedte en hoogte. Hierna gaan we verder met de kleinste maat voor beide richtingen. Bij aanwezigheid van een dorpel meet u tot aan de dorpel.

lengte breedte hoogte

Kunststof kozijnen inmeten zonder stelkozijn

Zonder stelkozijn wordt het kozijn direct op de spouwlat of buitenmuur gemonteerd. Als dit het geval is, dan trekt u 10mm speling af voor de breedte en 10mm voor de hoogte. Een uitzondering is als een dorpel aanwezig is. In dat geval houdt u rekening met een speling van 20mm voor de hoogte. De afmeting hierna is uw inbouwmaat oftewel binnenmaat van het kozijn.

Kunststof kozijnen inmeten met stelkozijn

Bij het gebruik van stelkozijnen heeft u de binnenwerkse en buitenwerkse maten. De buitenwerkse maten is inclusief de aanslag en de binnenwerkse maat is de inbouwmaat in de stelkozijnen. Ook bij de montage met stelkozijnen dient u rekening te houden met speling. De binnenwerkse maten zijn de  maten die in het stelkozijn worden gemonteerd. De aanslag valt vervolgens over het stelkozijn.

Waarom speling?

Bij het inmeten van de kunststof kozijnen is speling belangrijk omdat dit het uitzetten ervan opvangt. Tevens verzorgt de speling ervoor dat comprimerende band gebruikt kan worden als afdichting. Comprimerende band zet uit en maakt de afdichting wind- en waterdicht.

comprimerende band tussen kozijn en gevel

(comprimerende band tussen kozijn en gevel)

Kunststof kozijnen inmeten met aanslag

Een kozijn met aanslag heeft een extra lip met rubber rondom het profiel. Dit lipje komt over het stelkozijn of over de buitenmuur. Bij het bestellen van de kunststof kozijnen gaan wij uit van de binnenmaten. Dit is de maat tussen de stelkozijnen of buitenmuren inclusief de speling.  De binnenmaat is zonder lip en de buitenmaat is inclusief lip.

Tips voor kunststof kozijnen inmeten

  • Kunststof kozijnen inmeten doe je op 3 verschillende punten in de breedte en hoogte.
  • Gebruik een speling van 10mm in de breedte en 10mm in de hoogte. Behalve bij aanwezigheid van een dorpel. Gebruik dan een speling van 20mm in de hoogte.
  • Laat de persoon die de montage verzorgt ook de kunststof kozijnen inmeten.
  • Gebruik voor het inmeten geen laser. Deze kunnen wel eens onnauwkeurig zijn. Het beste gebruikt u ouderwets een rolmaat.

Komt u er toch niet uit?

Neem dan gerust contact op met ons. DHK Kozijnen helpt u graag! Lees ook onze andere tips. U kunt ons bellen op 043 7200819, Whatsappen op +31 6 28470523 of mailen op info@dhk-kozijnen.nl