Geen producten in de winkelwagen.

Snelle levering
Uit voorraad leverbaar
Gratis advies
Voordelige prijzen
Aankoop verzekerd

Kunststof kozijnen onderhouden

Kunststof kozijnen raken steeds meer in trek. Logisch ook, want kunststof kozijnen ogen net zo mooi als houten kozijnen. Bovendien hoef je ze niet elke vijf jaar te schilderen, krijgt houtrot geen kans en hebben ze een hogere isolatiewaarde dan houten kozijnen. Dit scheelt je behoorlijk wat onderhoudskosten en natuurlijk ook de planning en het werk zelf van kunststof kozijnen onderhouden.
Toch vergen zelfs kunststof kozijnen enige aandacht en onderhoud. Hoe je jouw kunststof kozijnen optimaal onderhoudt en levenslang in prima conditie houdt, ontdek je op deze pagina.

Waarom kunststof kozijnen onderhouden /schoonmaken?

Kunststof kozijnen gaan tientallen jaren mee en staan bekend als onderhoudsarm. Toch is ook het mooiste kozijn na een tijdje toe aan een schoonmaak en/of onderhoudsbeurtje. Weersinvloeden zoals zon, regen en (vries)kou laten na verloop van tijd een groene aanslag achter. Eventuele luchtvervuiling en uitlaatgassen maken het er niet beter op. Er kan zwarte verwering plaatsvinden waardoor het kunststof kozijn wat ‘aangetast’ oogt: viezig en onverzorgd. Wat erger is, het vuil kan zich nestelen in het kunststof en dan ontstaan er vlekken en rommelige vuilophopingen die je niet meer weg krijgt. Daarom raden wij aan om het kunststof van je kozijnen of gevelbekleding ongeveer elke twee jaar schoon te maken en even de scharnieren na te lopen en zo kun je gemakkelijk je kunststof kozijnen onderhouden.

Kunststof kozijnen onderhouden

Reinigen van kunststof kozijnen – zo werkt het

Heb je net je ramen gewassen? Dat is het ideale moment voor de schoonmaak van de kozijnen. Verwijder eerst alle spinnenwebben, dode insecten en poep van vogels en vliegen. Ook eventuele zandkorreltjes haal je eerst even weg met een sponsje met schoon water. Let er goed op dat de spons schoon blijft – zand op je spons kan krassen veroorzaken. Zet dus even een teiltje met schoon water neer voor dit deel van het schoonmaakklusje.

Vervolgens kun je met een eenvoudig microvezeldoekje en een sopje met schoonmaakmiddel aan de slag. Afwasmiddel, allesreinigers, glasreiniger of HG kunststofreiniger, het is allemaal prima geschikt. Gebruik warm, maar geen heet water voor je sopje. Maak met aandacht de gehele kozijnen schoon en let erop dat er niets krast. Neem ook de kozijnopeningen bij de draaiende delen mee in je reiniging. Deze openingen moeten altijd openblijven; allerlei viezigheid, stof en spinnen(webben) kunnen ze gaandeweg dicht laten slibben. Vervolgens droog je de boel met een zachte, schone en droge doek even na. Een theedoek is prima voor dit doel.

Witte kunststof kozijnen schoonmaken

Als je witte kunststof kozijnen hebt, weet je hoe belangrijk het is om ze schoon en fris te houden. Maar hoe pak je dit het beste aan? Het schoonmaken van witte kunststof kozijnen is eenvoudiger dan je denkt. Het is eigenlijk hetzelfde als we hier boven al behandeld hebben maar er zitten een paar punten waar je rekening mee kunt houden. Begin ook door stof en vuil te verwijderen met een zachte borstel. Maak vervolgens een mild sopje met wat zachte zeep en water. Gebruik een zachte spons of doek en was de kozijnen voorzichtig om krassen te voorkomen. Spoel ze daarna grondig af met schoon water en droog ze na met een schone doek. Voor hardnekkige vlekken kun je een speciale kunststofreiniger gebruiken, maar vermijd schurende middelen die de witte kozijnen kunnen beschadigen. Door deze eenvoudige stappen te volgen, houd je jouw witte kunststof kozijnen niet alleen mooi en schoon, maar zorg je ook voor een langere levensduur.

Bijzonder vuil op kunststof kozijnen

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er tijdens een verbouwing of gewoon tijdens het jarenlange gebruiken specifieke vervuiling op je kozijnen terecht is gekomen. Hier lees je per categorie vuil hoe je het veilig en effectief kunt verwijderen.

Welke producten gebruik je beter niet?

Zelfs zo’n onderhoudsarm materiaal als kunststof is gevoelig voor krassen, als je de verkeerde middelen gebruikt. Zo vermijd je beter het gebruik van een schuurspons of borstel voor het schoonmaken. Alles wat krassen of andere beschadigingen kan veroorzaken, blijft het liefst uit de buurt van je kunststof kozijnen. Dit hoort daarom zeker thuis in deze tip pagina over kunststof kozijnen onderhouden

Welke schoonmaakmiddelen zijn te agressief voor kunststof kozijnen?

Schoongemaakt maar toch nog vlekken?

Heb je je kunststof kozijnen volledig schoongemaakt, maar zie je toch nog vlekken?
Het beste pak je deze aan met een beetje onverdund schoonmaakmiddel op een vochtige, schone doek (microvezeldoekje, theedoek, géén washandje). De schoongemaakte plekken neem je daarna nog even af met schoon water en een zachte schone doek.

In de was zetten?

Wanneer en welke was voor kunststof kozijnen toepassen? Als je wilt, kun je nu je kunststof kozijnen in de was zetten. Alle vlekken, vuil en oneffenheden zijn weg? Zet glad kunststof in de wax en het kan weer twee jaar mee tot de volgende schoonmaakbeurt. Hiertoe gebruik je speciale kozijnwax of boenwas en zelfs autowas werkt prima.

Kunststof kozijnen onderhouden: hang-en sluitwerk

Het hang-en sluitwerk vraagt natuurlijk ook – hoe weinig ook – om wat onderhoud. Alles wat over elkaar schuift (draaideel en vast kader gedeelte) vet je elk jaar even in met wat zuurvrije olie. Dit geldt ook voor het slot (de stalen platen) en alle sluithaken. Het gebruik van gewone olie of grafiet wordt sterk afgeraden. Deze producten trekken zout, zand en ander vuil aan en dat klontert heel snel.

De scharnieren van je kunststof kozijnen hebben vaak nylonlagers en deze worden aangetast door gewone olie. Ook voor het beslag geldt dus: alleen invetten met zuurvrije olie en harsvrije olie. Het beste spuit je een beetje olie in de scharnieren met een oliespuitje (je vindt het oliespuitje symbool vaak terug op de scharnieren). Even spuiten en je ramen piepen niet meer bij het openen en sluiten. Ook zul je merken dat eventuele stroefheid verdwijnt: je ramen sluiten en openen wordt weer een soepele aangelegenheid.

Wat moet je NOOIT doen bij kunststof kozijnen?

Kunststof is een materiaal dat geen boren of schroeven verdraagt. Als je in kunststof kozijnen gaat boren of schroeven erin probeert aan te brengen, tast je zowel het materiaal als de constructie aan (stalen binnenprofiel). Het gevolg kan roestvorming zijn van de inwendige stalen kern. Ook beschadig je het afwatersysteem van de kunststof kozijnen.

Extra huis-tuin-en-keuken tips voor het onderhoud van kunststof kozijnen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we hier nog een aantal tips om je kunststof kozijnen zo lang mogelijk mooi te houden.

Contactformulier