Subsidie kunststof kozijnen

Subsidie kunststof kozijnen: kom ik in aanmerking?

Overweegt u kunststof kozijnen te laten plaatsen in uw woning? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een subsidie.

Er is een speciale subsidie voor energiebesparende isolatiemaatregelen. Hieronder valt ook de plaatsing van nieuwe, isolerende kozijnen met isolerende beglazing. Als u nieuwe (kunststof) kozijnen en nieuw, isolerend dubbel glas plaatst, kan u daarom voor deze subsidie in aanmerking komen.

In dit artikel gaan we in op wat de subsidieregeling precies is en aan welke voorwaarden u moet voldoen. Verder geven wij antwoord op veelgestelde vragen over de subsidie voor nieuwe kozijnen en andere energiebesparende maatregelen.

Subsidie kunststof kozijnen van de RVO

Vanaf 15 augustus tot en met 31 december 2020 kunt u aanspraak maken op subsidie voor energiebesparende maatregelen die u in huis neemt: de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Deze subsidie vraagt u aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Aan deze voorwaarden moet u voldoen

 • U ben de eigenaar van en woont zelf in de woning waarin u de maatregelen wilt uitvoeren
 • De isolatiemaatregelen voldoen aan de minimale isolatiewaarden die de RVO stelt. Voor triple glas in combinatie met een nieuw isolerend kozijn geldt:
 • Voor het glas een maximale waarde U-waarde van 0,7 W/m2K
 • Voor de kozijnen een maximale U-waarde van 1,5 W/m2K

Het gaat hier steeds om de toegevoegde isolatie.

 • U voert twee of meer energiebesparende maatregelen uit. Onder deze energiebesparende isolatiemaatregelen vallen de volgende werkzaamheden:
 • Hoogrendementsglas: vervangen van glas in de bestaande kozijnen door HR++-glas of door triple glas óf vervangen van glas én het kozijn door triple glas met een isolerend kozijn;
 • Spouwmuurisolatie: isolatie van de bestaande spouwmuren in de thermische schil;
 • Vloerisolatie en/of bodemisolatie: isolatie van de bestaande vloer en/of bodem in de thermische schil;
 • Gevelisolatie: isolatie van de bestaande binnen- en buitengevel van uw woning;
 • Dakisolatie: isolatie van het bestaande dak in de thermische schil, of (als de zolder onverwarmd is) van de bestaande vloer van de zolder of vliering.

Minimale oppervlakte-eis voor kunststof kozijnen en hoogrendementsglas

Voor ieder soort isolatie is een minimaal aantal vierkante meters vastgesteld dat u moet isoleren om voor de subsidie in aanmerking te komen. Het minimale aantal vierkante meters is afhankelijk van het soort woning waarin u woont. Woont u in een vrijstaande woning en wilt u subsidie voor kunststof kozijnen en hoogrendementsglas aanvragen, dan zult u bijvoorbeeld minimaal 15m2 aan glas moeten vervangen door hoogrendementsglas in nieuwe (kunststof) kozijnen. Woont u in een hoekwoning of twee-onder-een-kapwoning, dan geldt voor u een minimale oppervlakte van 12m2 aan glas en kozijnen die u moet vervangen.

U kunt het aantal vierkante meters van verschillende glazen in uw woning bij elkaar optellen. Vervangt u in uw vrijstaande woning bijvoorbeeld beneden twee ramen en kozijnen van elk 5m2 en boven nog twee ramen van elk 4m2, dan komt u uit op een totale oppervlakte van 18m2. Hiermee voldoet u aan de minimale oppervlakte-eis van 15m2 voor vrijstaande woningen.

Dit zijn de minimale oppervlakte-eisen per type woning voor het laten plaatsen van hoogrendementsglas en nieuwe (kunststof) kozijnen:

 • Vrijstaande woning: 15m2
 • Hoekwoning of twee-onder-een-kapwoning: 12m2
 • Tussenwoning: 10m2
 • Etagewoning: 8m2

Hoeveel subsidie voor kunststof kozijnen krijg ik?

De subsidie voor kunststof kozijnen die u krijgt, hangt af van wat u in die kunststof kozijnen plaatst: glas of (gedeeltelijk) panelen.

De vergoeding die u kunt aanvragen voor kunststof kozijnen en nieuwe beglazing:

 • Een nieuw isolerend kozijn met triple glas: 150 euro
 • Een nieuw isolerend kozijn met een combinatie van triple glas en panelen: 115 euro

Let op: u kunt geen subsidie krijgen als u als enige isolatiemaatregel hoogrendementsglas met nieuwe (kunststof) kozijnen plaatst. Om in aanmerking te komen voor de SEEH, dient u minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen in huis uit te voeren.

Veelgestelde vragen over de subsidie voor kunststof kozijnen

 • Moet ik de subsidie vooraf of achteraf aanvragen?

Achteraf. U laat eerst de kunststof kozijnen met isolerend glas plaatsen en vraagt pas dan de subsidie aan voor de kozijnen en voor de andere energiebesparende maatregel(en) die u in huis hebt laten uitvoeren.

 • Ik wil de kunststof kozijnen in mijn huis graag zelf plaatsen. Kan ik dan ook een subsidie aanvragen?

Nee, u hebt alleen recht op een subsidie als u de kunststof kozijnen laat plaatsen door een deskundig bedrijf dat is ingeschreven in de sectie bouwnijverheid bij de KVK.

 • Kan ik de subsidie meerdere keren aanvragen?

Eerst was dit niet mogelijk en had u recht op maar eenmaal een subsidie voor energiebesparende isolatiemaatregelen. Sinds 1 september 2020 is het echter mogelijk meer dan één keer een subsidieaanvraag in te dienen. De voorwaarde hiervoor is wel dat u de tweede aanvraag doet voor twee andere isolerende maatregelen dan waarvoor u de eerste subsidie ontving.

 • Hoe bereken ik gemakkelijk hoeveel subsidie ik kan krijgen?

De RVO heeft een handige rekentool waarmee u snel weet hoeveel u kunt besparen op uw kunststof kozijnen en andere isolatiemaatregelen. Ga direct naar de SEEH rekentool van de RVO .

 • Kan ik de subsidie ook aanvragen voor nieuwbouwwoningen?

Nee, de subsidie is er alleen voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen. Ook voor energiebesparende isolatiemaatregelen in uw nieuwe aanbouw kunt u geen subsidie aanvragen.

 • Waar kan ik de SEEH aanvragen?

De SEEH kunt u aanvragen via de RVO: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/seeh/eigenaar-en-bewoner.

 • Kan ik ook na 2020 nog subsidie aanvragen voor kunststof kozijnen of andere energiebesparende maatregelen?

Ja. De regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) wordt uitgebreid en maakt het mogelijk ook in 2021 subsidie aan te vragen voor kunststof kozijnen of andere energiebesparende isolatiemaatregelen.

Extra tip: kies ook voor isolerende deuren

U kunt ook aanspraak op de subsidie maken als u uw voor- en achterdeur vervangt door isolerende deuren met een maximale U-waarde van 1,5 W/m2K.

Subsidie kunststof kozijnen en DHK: wij denken met u mee!

Denkt u erover nieuwe kunststof kozijnen te laten plaatsen en wilt u aanspraak kunnen maken op de SEEH? Laat het ons weten! Wij denken graag met u mee en kennen de subsidievoorwaarden. Dit maakt dat wij samen met u de beste kunststof kozijnen kunnen selecteren die u tevens recht geven op een subsidie.