Welke verschillende glassoorten zijn er?
Vervangt u uw kozijnen, dan komt al snel de vraag om de hoek kijken: wat voor glas komt er in die nieuwe kozijnen? Het loont zich vaak om oud glas te vervangen: nieuw glas heeft een veel betere isolerende werking, en dat merkt u direct in de energierekening. In dit artikel lichten we enkele veelgekozen glassoorten uit. Lees snel verder en ontdek de verschillende glassoorten en hun voordelen.
Dubbelglas
Dubbelglas: de term wordt vaak gebruikt en veelal bedoelen mensen er alle glassoorten mee die uit twee lagen bestaan. In plaats van enkel glas, dat slechts uit één laag glas bestaat, bestaat dubbelglas uit twee glasplaten die samen één raam vormen. De mensen die elke soort glas met twee lagen dubbelglas noemen, gebruiken dubbelglas als overkoepelende term. Eigenlijk gaat het bij dubbelglas echter alleen om het glas in twee lagen ‘in de oude stijl’. Ook HR-glas is dubbel glas en ziet er op hetzelfde gezicht voor veel mensen dan ook uit als dubbelglas. Er is echter en verschil tussen HR-glas en dubbelglas, waarover je hieronder leest. Dubbelglas wordt bijvoorbeeld ook vaak gebruikt bij een valraam.
HR glas, HR+ glas, HR++ glas EN HR+++ glas
De afkorting HR in HR glas duidt op hoog rendement. Hoogrendementsglas is in die zin anders dan dubbelglas: het zorgt ervoor dat de warmte in de zomer en de kou in de winter extra goed buiten de deur worden gehouden. Daarbij geldt: hoe meer plusjes, hoe beter het glas isoleert en hoe meer geld u dus bespaart op uw energierekening.
Wat is HR glas?
Hoewel HR glas (ook wel hoogrendementsglas genoemd) er op het eerste gezicht hetzelfde uitziet als dubbelglas, is er een belangrijk verschil: HR glas is voorzien van een speciale coating die tussen de twee glaslagen zit. Deze coating zorgt ervoor dat het glas beter isoleert dan dubbelglas.
Wat is HR+ glas?
HR+ glas heeft, net als HR glas, een coatinglaagje tussen de twee glazen platen. Dit coatinglaagje is echter verbeterd, waardoor het glas beter isoleert dan normaal HR glas.
Wat is HR++ glas?
HR++ glas is een soort glas die nog beter isoleert dan HR+ glas. Naast het coatinglaagje dat HR+ glas heeft tussen de twee glaslagen, heeft HR++ glas ook gas tussen de twee lagen glas in plaats van lucht. Het gaat om een vulling met argongas. Dit gas tussen de twee glasplaten heeft dezelfde functie als spouwmuurisolatie: het werkt al isolerend om glas of een muur dubbel te maken in plaats van enkel, maar als de lucht ertussen dan ook nog van isolerend materiaal wordt voorzien, is de isolatie van de spouw extra goed. HR++ glas is op dit moment van alle glassoorten de meestgekozen glassoort als mensen hun glazen vervangen.
Wat is HR+++ glas?
HR+++ glas is het best isolerende glas van alle tot nu toe genoemde soorten HR glas. HR+++ glas bestaat uit maar liefst 3 lagen glas. Door de 3 lagen ontstaan er 2 spouwen in het glas, die beide worden gevuld met argongas. Ook zijn de twee buitenste glazen aan de binnenkanten voorzien van het isolerende coatinglaagje dat kenmerkend is voor alle soorten HR glas.
Vaak zijn bestaande kozijnen niet geschikt voor HR+++ glas. Hebt u advies nodig over welke kozijnen handig zijn in combinatie met welke glassoorten? We helpen u graag verder, neem gerust contact op en stel ons uw vraag.
Veiligheidsglas
De term veiligheidsglas wordt wel gebruikt als overkoepelende term voor allerlei soorten glas die beschermen tegen bijvoorbeeld inbraak, letsel of brand.
Inbraakwerend glas. Door middel van een speciaal ontwikkelde folie tussen de glasplaten scheurt inbraakwerend glas zeer moeilijk. Als het wel scheurt, zal het glas niet in kleine scherven uiteenvallen, maar zal de folie de ruit bij elkaar houden.
Letselbeperkend glas
Letselbeperkend glas is glas dat niet in scherven uiteenvalt als het breekt. Er ontstaan geen openingen in het glas en dus ook geen scherven waaraan u zich zou kunnen snijden.
Brandwerend glas
Glas dat brandwerend is, is beter bestand tegen grote temperatuurverschillen. Normaal glas breekt al snel als het wordt blootgesteld aan grote temperatuurverschillen, maar brandwerend glas houdt het beduidend langer uit. Wel is het zo dat brandwerend glas de brand niet tegenhoudt. Alleen de keuze voor brandwerend glas biedt dan ook niet voldoende bescherming tegen brand.
Geluidswerend glas
Woont u in een luidruchtige omgeving, bijvoorbeeld doordat zich een drukke (snel)weg in de directe omgeving bevindt? Of woont u precies op de aanvliegroute van landend en stijgend verkeer voor een luchthaven? Dan kan geluidswerend glas maken dat u veel minder meekrijgt van al het omgevingsgeluid van buiten. Glas wordt bijvoorbeeld geluidswerender door de spouw tussen verschillende glaslagen dieper te maken, het glas dikker te maken of door het te voorzien van een speciaal soort folie dat ervoor zorgt dat geluid extra gedempt wordt.
Zonwerend glas
Zonwerend glas kan een uitkomst zijn als u bijvoorbeeld een grote schuifpui op het zuiden hebt waar de hele dag de zon op staat. In de winter is het natuurlijk erg fijn om volop te kunnen profiteren van de zon, maar als het een warme zomer is met veel zonuren, warmt een ruimte met veel ramen op het zuiden snel op. Om te voorkomen dat de temperatuur binnen al te onaangenaam wordt, kunt u kiezen voor bijvoorbeeld raambekleding, zonneschermen of een airco, maar wist u dat glas van zichzelf ook al zonwerend en dus warmtewerend kan zijn? Zonwerend glas is glas waarop een laagje metaaloxide zit. Dit laagje zorgt ervoor dat er minder licht door het raam naar binnen valt: het laagje weerkaatst de zonnestralen en zorgt er dus voor dat de ruimte minder opwarmt. Houd er wel rekening mee dat zonwerend glas ook iets van het invallende daglicht wegneemt. In de donkere wintermaanden kan dit dan juist weer onaangenaam zijn. Gelukkig zijn er verschillende soorten zonwerend glas: niet iedere soort is even zonwerend. Laat u dus goed informeren alvorens al dan niet voor zonwerend glas te kiezen.
Melkglas
Melkglas is een soort glas die wel licht doorlaat, maar geen zicht. Een andere naam voor melkglas is satijnglas. Een van de zijden van het glas is met zuur behandeld, waardoor het glas niet meer doorzichtig is maar een soort halfmatte, witte laag krijgt. Melkglas is bijvoorbeeld handig om toe te passen op plekken waar u wel licht, maar geen zicht wilt doorlaten, zoals de badkamer.
Kiest u voor extra isolatie? Check of u recht hebt op subsidie!
Kiest u voor nieuwe kunststof kozijnen met nieuw glas dat beter isoleert dan uw oude glas? Dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor subsidie. Lees onze blog over subsidie op kunststof kozijnen om te weten te komen of dit ook voor u geldt.